Kajsa (i Kenya):

Hej skona grona fyrkantiga och organiserade Sverige!

Har kommer lite mer fran nagot smutsigare och oregelbundna Kenya.

Senast ni horde nagot fran oss sa var vi pa bristningsgransen. Men, efter regn kommer oftast en strimma solsken och sa aven denna gang. Vi forklarade for var handledare(?) Joseph hur vi kande, och forsokte fa honom att forsta varfor vi tyckte barnaga var sa fruktansvart. Hans kommentarer till det hela gick i stil med att; "barnen behovde det for de lyssnade inte pa vuxna" och "jag ar en bra man idag mycket tack vare att jag fick stryk da och da nar jag var liten". Skitsnack, sa vi. Inte en chans att du far oss med pa det taget. Vi kommer fran ett samhalle dar barn kan uppfora sig och na bra resultat i skolan utan vare sig hot eller vald. Jag tror fortfarande att han ar lite skeptisk till detta faktum men blev lite forvanad nar vi sa att barnaga har bara varit forbjudet i Sverige i 30 ar, men det ar helt oacceptabelt och forekommer sallan, om aldrig, i skolan nu.

Om han trodde oss eller ej ar alltsa oklart men han forstod nog att vi inte tankte spendera manga dagar dar om det skulle fortsatta pa samma vis. Han akte dit och pratade med elever och larare (och har lovat att han pratade utan en pinne i handen) och pa nagot plan gick det ratt.

Vi tog onsdagen ledig som namnt i tidigare inlagg och nar vi var tillbaka pa torsdagen var det som om det skett nagot slags trolleri (utan "trollspo" forhoppningsvis). Nagonstans klickade det alltsa till och barnen insag att det ar mycket roligare att leka an att slass. De var sa mycket snallare och duktigare an pa tisdagen, och var plan om att vi skulle ge godis till de som var snalla blev nagot modifierad - alla fick en varsin klubba for att visa hur glada vi blev nar de uppforde sig nagot vanligare!

Men visst, nagon liten defekt finns val alltid... nar alla barnen hade fatt varsin klubba (EN klubba, man vill ju ocksa lara dem att inte vara sa ha-galna) strackte jag fram pasen mot lararna och sa att de ocksa uppfort sig sa de kunde val fa en klubba de med. Ja vad gjorde de da da? korde ner hela handen i pasen och gravde fram minst fem klubbor var. HUR, beratta for mig, HUR ska man kunna lara barn nagot annorlunda nar deras forebilder gor precis det de INTE ska gora?!

Fran och med idag verkar det som att vi kommer fa ta over undervisningen till storsta delen for de storre barnen, lararen gor inte manga knop...
En sak hon dock gjorde var att alla barnen fick gora tryck med potatisar pa papper. Kul att de fick gora nagot annorlunda tankte vi. Men nar de var klara da? Da fick tva och tva barn ga fram, visa sin teckning for hela klassen och sa rostade klassen om vilken som var finast. De sjong en hejarramsa till den som var "bast". Tyckte inte detta var valdigt pedagogiskt men ater igen, det har ar INTE Sverige.

Spenderade eftermiddagen pa St Josephs, motsvarande gymnasium. SA skont att kunna prata lite engelska med nagon som forstar, och som vi forstar tillbaka! Alla tror ju i och for sig fortfarande att vi ar rika som troll, hur mycket vi an forklarar... men det kanske ar nagot man ska ta tillvara pa, att fa kanna sig rik.

Nu ska vi fortsatta mot Supermarketen, Nakumatt, och handla ett par dunkar vatten innan det ar dags att bege sig hemat innan morkret.

Vi hors snart igen!

Kenyapussar fran oss bada tva :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0